17.05.2020.
Kako mogu da se rešim dioptrije?

Različite hirurške tehnike (LASIK, PRK, fakna sočiva) se upotrebljavaju u zavisnosti od stanja pacijenta (visina i tip dioptrije, debljina rožnjače, kvalitet i oblik rožnjače, stanje mrežnjače itd.), te je iscrpan preoperativni pregled vrlo bitan za tačno definisanje problema i biranje najboljeg rešenja. Laserom se uspešno odstranjuje kratkovidost do oko -12, dalekovidost do +6 i astigmatizam […]

16.05.2020.
Postoji li starosna granica do koje se primenjuje Ultra B2 za zaustavljanje keratokonusa?

Čim se utvrdi postojanje keratokonusa koji napreduje, treba planirati intervenciju. S obzirom da bolest počinje u pubertetu, kod mnogih pacijenata sa teškim i ranim oblikom keratokonusa ovaj metod se primenjuje vrlo rano. Što se gornje granice tiče, najčešće se spontano zaustavlja napredovanja keratokonusa u tridesetim godinama života, tada se obično samo budno prati stanje rožnjače, […]

15.05.2020.
Kada je najbolje vreme za operaciju katarakte?

Pravi trenutak za operaciju proceniće lekar. Opšti je savet da se katarakta uklanja onda kada počne da smeta ustaljenom životu i radnim sposobnostima. Savremene, komforne operacije ne podrazumevaju da katarakta treba da “sazri” pa tek onda da se operiše.

14.05.2020.
Koliko često oboleli od dijabetesa treba da kontrolišu vid?

Jednom godišnje, ako lekovima i pravilnim režimom života i ishrane drže nivo šećera na normalnim ili malo povišenim vrednostima i nemaju nikakve komplikacije. Osobe kod kojih postoji bilo koja vrsta promena treba da se javljaju očnom lekaru na svakih četiri ili šest meseci.

13.05.2020.
Ko je pravi kandidat za refraktivnu hirurgiju?

Pacijent mora da ima stabilnu refrakciju najmanje godinu dana. Za većinu pacijenata, ona se desi između 18. i 21. godine života. Nad decom ne mogu da se rade procedure LASIK i PRK, zato što se oni još uvek razvijaju fizički, što znači da kod slučaja astigmatizma i kratkovidosti (miopije) još uvek raste dioptrija. Takođe, proces […]

12.05.2020.
Kada se nakon intervencije zaustavljanja keratokonusa mogu staviti sočiva?

Najmanje mesec dana treba ostaviti rožnjači da se oporavi, od kada može da se ponovo otpočne nošenje prethodnih kontaktnih sočiva skraćenim režimom. S obzirom da se potpuni oporavak dešava 3-6 meseci posle intervencije i da se pri tome rožnjača često delimično izravna, može se desiti da tada budu potrebna nova, slabija kontakna sočiva.

11.05.2020.
Da li za operaciju treba čekati da katarakta „sazri“?

Ne mora, može se operisati u bilo kom stadijumu. Katarakta nije urgentno stanje u oftalmologiji, pa ne postoji stepen hitnosti za operaciju. Uglavnom se operiše kad se pacijent odluči, odnosno kad mu katarakta smeta u svakodnevnim aktivnostima: čitanju, vožnji, gledanju televizije, šetnji.

10.05.2020.
09.05.2020.
08.05.2020.
Koji su simptomi katarakte?

U početku lošiji zamagljen vid, rasipanje svetla, naročito noću. Ukoliko katarakta napreduje, vid može da postane prilično loš tako da ometa obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

07.05.2020.
Ko može da vrši Lasik intervenciju?

LASIK intervenciju mogu da izvode samo oftalmolozi koji su obučavani od strane ovlašćenih instruktora za ovaj tip procedure, i to je najbolje onaj hirurg koji izvodi nekoliko intervencija svake nedelje. To je zato što je LASIK procedura koja najviše zavisi od sposobnosti i velikog iskustva stručnjaka hirurga koji izvodi intervenciju. Stručnjak mora da ima zvanično […]

06.05.2020.
Može li se strabizam popraviti laserom?

Ukoliko je strabizam uzrokovan dioptrijom, laserskom korekcijom vida može se i on korigovati. Nužno je obaviti konsultacije sa lekarom koji će, nakon niza pregleda odrediti kakvi se rezultati očekuju.