Ultra B2 (Cross-Linking)

Ultra B2 (Cross-Linking)

Operativno lečenje keratokonusa se vrši metodom Ultra B2 koja se često naziva i Corneal Collagen Crosslinking (CXL).

Operativni tok

ultra B2 Cross-Linking

Nova neagresivna terapijska metoda vitaminom B2 i UV zracima učvršćuje kolagen i stabilizuje rožnjaču, te na taj način zaustavlja napredovanje keratokonusa. Sama intervencija Ultra B2 traje oko pola sata i izvodi se u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji. Pošto se površni sloj ćelija odvoji mehanički, vitamin B2 se primeni u narednih nekoliko minuta, te se rožnjača izloži UV zračenju u narednih pola sata uz stalno obnavljanje vitamina B2 i anestetika.

Postoperativni tretman

Postoperativni tretman kapima je neophodan i traje nekoliko meseci, uz redovne kontrole. Pacijent može da nastavi da nosi kontaktna sočiva najčešće posle mesec do dva posle intervencije.
Cross linking se može koristiti uz druge korektivne metode, kao npr. implantaciju Ferrara prstenova, ili u ređim slučajevima, uz limitiranu lasersku intervenciju PRK.

Važno je razumeti da Ultra B2 intervencija ne može vratiti izgubljeno, odnosno ne može ponovo ispraviti niti ponovo zadebljati rožnjaču koju je keratokonus promenio. Ovaj metod se koristi isključiva za zaustavljanje daljeg napredovanja i daljeg propadanja rožnjače. Iz tog razloga je izuzetno bitna rana dijagnoza i rano lečenje u slučaju napredovanja keratokonusa upravo da se ne bi dozvolilo njena značajna deformacija koja značajno i trajno pogoršava oštrinu vida.