Pitanja

Sva Pitanja, Lasersko skidanje dioptrije,
Kako mogu da se rešim dioptrije?

Različite hirurške tehnike (LASIK, PRK, fakna sočiva) se upotrebljavaju u zavisnosti od stanja pacijenta (visina i tip dioptrije, debljina rožnjače, kvalitet i oblik rožnjače, stanje mrežnjače itd.), te je iscrpan preoperativni pregled vrlo bitan za tačno definisanje problema i biranje najboljeg rešenja. Laserom se uspešno odstranjuje kratkovidost do oko -12, dalekovidost do +6 i astigmatizam do 6 dioptrija, što je uslovljeno debljinom rožnjače.

Saznajte više o LASIK operaciji (by American Academy of Ophthalmology)

Sva Pitanja, Keratokonus,
Postoji li starosna granica do koje se primenjuje Ultra B2 za zaustavljanje keratokonusa?

Čim se utvrdi postojanje keratokonusa koji napreduje, treba planirati intervenciju. S obzirom da bolest počinje u pubertetu, kod mnogih pacijenata sa teškim i ranim oblikom keratokonusa ovaj metod se primenjuje vrlo rano. Što se gornje granice tiče, najčešće se spontano zaustavlja napredovanja keratokonusa u tridesetim godinama života, tada se obično samo budno prati stanje rožnjače, a intervencija radi samo ukoliko se utvrdi da postoji napredovanje bolesti.

Sva Pitanja, Katarakta,
Kada je najbolje vreme za operaciju katarakte?

Pravi trenutak za operaciju proceniće lekar. Opšti je savet da se katarakta uklanja onda kada počne da smeta ustaljenom životu i radnim sposobnostima. Savremene, komforne operacije ne podrazumevaju da katarakta treba da “sazri” pa tek onda da se operiše.

Sva Pitanja, Opšta oftalmologija,
Koliko često oboleli od dijabetesa treba da kontrolišu vid?

Jednom godišnje, ako lekovima i pravilnim režimom života i ishrane drže nivo šećera na normalnim ili malo povišenim vrednostima i nemaju nikakve komplikacije. Osobe kod kojih postoji bilo koja vrsta promena treba da se javljaju očnom lekaru na svakih četiri ili šest meseci.

Sva Pitanja, Lasersko skidanje dioptrije,
Ko je pravi kandidat za refraktivnu hirurgiju?

Pacijent mora da ima stabilnu refrakciju najmanje godinu dana. Za većinu pacijenata, ona se desi između 18. i 21. godine života. Nad decom ne mogu da se rade procedure LASIK i PRK, zato što se oni još uvek razvijaju fizički, što znači da kod slučaja astigmatizma i kratkovidosti (miopije) još uvek raste dioptrija. Takođe, proces lečenja može da rezultira u mnogo agresivnijem obliku nego kod odraslih, i to može da dovede do pojave ožiljaka ili regresije, pogotovo u slučaju PRK, LASEK-a, ili epi-LASIK-a kod dece.

Sva Pitanja, Keratokonus,
Kada se nakon intervencije zaustavljanja keratokonusa mogu staviti sočiva?

Najmanje mesec dana treba ostaviti rožnjači da se oporavi, od kada može da se ponovo otpočne nošenje prethodnih kontaktnih sočiva skraćenim režimom. S obzirom da se potpuni oporavak dešava 3-6 meseci posle intervencije i da se pri tome rožnjača često delimično izravna, može se desiti da tada budu potrebna nova, slabija kontakna sočiva.

Sva Pitanja, Katarakta,
Da li za operaciju treba čekati da katarakta „sazri“?

Ne mora, može se operisati u bilo kom stadijumu. Katarakta nije urgentno stanje u oftalmologiji, pa ne postoji stepen hitnosti za operaciju. Uglavnom se operiše kad se pacijent odluči, odnosno kad mu katarakta smeta u svakodnevnim aktivnostima: čitanju, vožnji, gledanju televizije, šetnji.

Sva Pitanja, Lasersko skidanje dioptrije,
Koliko dana pre pregleda i operacije treba da ne nosim sočiva?

Ukoliko nosite meka sočiva, nemojte da ih nosite najmanje 10 dana pre pregleda i operacije, dok u slučaju polutvrdih ili tvrdih sočiva ne smete da ih nosite najmanje mesec dana pre pregleda i operacije.

Sva Pitanja, Keratokonus,
Koja vrsta anestezije se koristi u toku intervencije?

Na dan intervencije oko se anestezira kapima. Čitava procedura je bezbolna.

Sva Pitanja, Katarakta,
Koji su simptomi katarakte?

U početku lošiji zamagljen vid, rasipanje svetla, naročito noću. Ukoliko katarakta napreduje, vid može da postane prilično loš tako da ometa obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Sva Pitanja, Lasersko skidanje dioptrije,
Ko može da vrši Lasik intervenciju?

LASIK intervenciju mogu da izvode samo oftalmolozi koji su obučavani od strane ovlašćenih instruktora za ovaj tip procedure, i to je najbolje onaj hirurg koji izvodi nekoliko intervencija svake nedelje. To je zato što je LASIK procedura koja najviše zavisi od sposobnosti i velikog iskustva stručnjaka hirurga koji izvodi intervenciju. Stručnjak mora da ima zvanično odobrene sertifikate o položenom specijalnom treningu iz oblasti refraktivne hirurgije.

Sva Pitanja, Opšta oftalmologija,
Može li se strabizam popraviti laserom?

Ukoliko je strabizam uzrokovan dioptrijom, laserskom korekcijom vida može se i on korigovati. Nužno je obaviti konsultacije sa lekarom koji će, nakon niza pregleda odrediti kakvi se rezultati očekuju.

Sva Pitanja, Lasersko skidanje dioptrije,
Koliko vremena treba da se vidi efekat?

Laserskom operacijom se ne zaustavlja rast dioptrije nego se eliminiše potreba za daljnjim nošenjem naočara ili kontaktnih sočiva, dok je za zaustavljanje rasta dioptrije potrebno sačekati do oko 25 godine života. Ukoliko je rast oka završen, operisana dioptrija se najčešće nikad više ne vraća.

Sva Pitanja, Keratokonus,
Da li mi je potrebna pratnja nakon intervencije?

Preporučujemo sa neko dođe sa Vama, jer će vam vid biti ograničen nakon intervencije i upotreba javnog prevoza može biti rizik. Takodje, ne biste smeli da vozite automobil.

Sva Pitanja, Katarakta,
Koliko dugo traju pripreme, koliko operacija katarakte a koliko oporavak?

Operacija traje desetak minuta. Priprema je prilično obimna i detaljna da bi se predupredile komplikacije koje se mogu predvideti pažljivim predoperativnim pregledom. Oporavak zavisi od vrste operativne tehnike i vrste anestezije koja se koristi. U „LaserFocus-u” koristimo ultrazvučno otklanjanje katarakte i kapljičnu anesteziju, pa naši pacijenti posle nekoliko sati sasvim korektno vide.

Sva Pitanja, Lasersko skidanje dioptrije,
Kakvi su rizici?

Komplikacije postoje, kao i kod svake operacije, ali su one, srećom, prilično retke. Najčešće se manifestuju privremeno povećanim zablještenjem, stvaranjem haloa oko svetala i smanjenjem kontrastne osetljivosti. Kod nekih pacijenata posle operacije može da nastane osećaj suvog oka, što se efikasno rešava privremenim uvođenjem terapije veštačkih suza. Procenat uspešnosti zavisi od preoperativnog stanja pacijenta.

Sva Pitanja, Opšta oftalmologija,
Da li dugo čitanje i gledanje TV-a kvare vid i utiču na promenu dioptrije?

Dugo gledanje u ekran televizora odnosno monitor kompjutera, ili čitanje ne povećava dioptriju. Zbog nekorigovanih refraktivnih mana mogu se pojaviti smetnje, ali se oči ne „kvare“.

Sva Pitanja, Lasersko skidanje dioptrije,
Da li je LASIK bolan?

Ne, nije uopšte. LASIK se izvodi u kapljičnoj anesteziji. Nikakva injekcija ili generalna anestezija se ne koristi. Pacijenti će da osete samo blagi pritisak tokom procedure izrade lapne.

U stvari, većina pacijenata je potpuno iznenađena koliko je ova procedura zaista bezbolna.

Saznajte više o LASIK operaciji na geteyesmart.org

Sva Pitanja, Keratokonus,
Šta treba činiti i koju terapiju uzimati posle intervencije Ultra B2?

Posle hirurške intervencije koriste se kapi nekoliko meseci, sa čestim kontrolnim pregledima. Veoma je važno da se pacijent uredno pridržava uputstva i da se redovno ukapavaju kapi. Pacijent može nastaviti da nosi kontaktna sočiva.

Sva Pitanja, Lasersko skidanje dioptrije,
Kada nakon intervencije mogu da se vratim svojim aktivnostima?

Možete da se vratite radnim i sportskim aktivnostima dva dana nakon same intervencije. Sa vodenim sportovima morate da sačekate najmanje mesec dana, a što se tiče kontaktnih sportova njih morate da izbegavate najmanje 6 meseci.

Sva Pitanja, Opšta oftalmologija,
Da li je opasno često pucanje kapilara u oku?

Nije opasno za oko, ali odražava stanje krvnih sudova u organizmu. Potrebna je kontrola kod interniste.

Sva Pitanja, Katarakta,
Ako se operacijom katarakte koriguje i dioptrija, šta činiti sa drugim okom koje nema kataraktu a ima dioptriju?

Katarakta najčšće zahvata oba oka, samo što je jedno oko uvek pre zahvaćeno od drugog. Ukoliko postoji velika razlika u dioptriji, treba operisati i drugo sočivo kako bi vid bio dobar, a dioptrija ujednačena.

Sva Pitanja, Lasersko skidanje dioptrije,
Koji su faktori koji određuju tačnost tretmana?

Postoje 3 važna faktora koja mogu da utiču na preciznost pregleda: debljina rožnjače, veličina pacijentove zenice u mraku i određivanje stepena refraktivne greške koja treba da se koriguje.

Sva Pitanja, Opšta oftalmologija,
Da li je glaukom nasledan?

Glaukom može biti nasledan, pa se pacijentu koji ima pozitivnu porodičnu anamnezu na glaukom preporučuje redovna kontrola.

Sva Pitanja, Lasersko skidanje dioptrije,
Koliko dugo traju pregledi i operacija?

Preoperativni pregled traje oko 2 sata, te na dan operacije treba da odvojite isto toliko vremena. Otići ćete kući nakon toga, bez zavoja i bez šavova, sa očnom zaštitom preko noći i stavljaćete kapi za brže zarastanje i protiv infekcije u narednih nedelju dana promenljivim režimom.

Sva Pitanja, Katarakta,
Nudi li savremena medicina neki lek za kataraktu ili je operacija jedino rešenje?

Operativno se jednostavno, za kratko vreme i trajno rešava problem katarakte. To je za sada jedino rešenje. Lekovi ne postoje.