Operacija katarakte

Operacija katarakte

Procedura uklanjanje katarakte se obavlja u specijalističkoj operacionoj sali pod sterilnim uslovima i traje 20-tak minuta. Posle širenja zenica, operacija se obavlja u lokalnoj i/ili kapljično anesteziji. Pravi se mali rez veličine oko 3 mm na ivici rožnjače kroz koju se ispira predhodno ultrazvučno usitnjeno prirodno sočivo, te se ugrađuje savitljivo intraokularno veštačko sočivo.

Korak 1 – Precizno drobljenje i detaljno “usisavanje” zamućenog sočiva.
Korak 2 – Savitljivo veštačko sočivo se pažljivo postavlja u oko.
Korak 3 – Pozicioniranje veštačkog sočiva i zatvaranje ulaznog otvora bez šava.

Nakon operacije katarakte nije potrebna hospitalizacija, te ubrzo po operaciji možete da idete kući, uz obaveznu pratnju. Operisano oko će biti zavijeno, a postoperativni tretman kapima traje nekoliko nedelja posle intervencije.

Uobičajeno je da se već sutradan primećuje poboljšanje vida, ali za konačan ishod potrebno je nekoliko nedelja. Trebalo bi da možete da vozite i da se vratite poslu u roku nekoliko dana od procedure.

socivo za operaciju katarakte

Uobičajeno je da se već sutradan primećuje poboljšanje vida, ali za konačan ishod potrebno je nekoliko nedelja. Trebalo bi da možete da vozite i da se vratite poslu u roku nekoliko dana od procedure.

Imajte na pameti, međutim, da, ukoliko imate kataraktu na oba oka, vid će vam biti neuravnotežen u intervalu tretmana između jednog i drugog oka.

Fakoemulzifikacija ili operacija katarakte se može koristiti uz druge korektivne metode, kao npr. uz lasersku intervenciju LASIK ili PRK za precizniju korekciju astigmatizma (cilindra).

Šta treba znati pre operacije katarakte

Svakom pacijentu koji se odluči na operaciju katarakte se preporučuje da disciplinovano poštuje pravila i tako doprinese bržem oporavku. Pre intervencije potrebno je uraditi nekoliko pregleda:

Laboratorijske analize

Analize je potrebno završiti nekoliko dana pre pregleda kod interniste. To podrazumeva biohemijske analize krvi, koje se rade ujutro, pre doručka. Neophodne su:

 • Kompletna krvna slika
 • Urea
 • Kreatinin
 • Glikemija
 • Protrombinsko vreme krvarenja

Internistički pregled

Pregled sa EKG nalazom nužan je za dozvolu specijaliste za ovu vrstu intervencije. Rezultati internističkog pregleda važe mesec dana.

Bris

Bris oba oka treba uraditi pre operacije katarakte kako bi se utvrdilo da u oku nema bakterija koje mogu izazvati infekciju posle operacije. Pet dana pred zakazanu operaciju ukapaju se antibiotske kapi, četiri puta dnevno u oba oka.

Priprema

Katarakta se danas operiše u dnevnoj bolnici, u lokalnoj anesteziji. Tu se pacijent zadrži dva do tri sata kako bi se dobro pripremio, a sama intervencija traje oko 20 minuta. Obavezan je razgovor sa anesteziologom koji prisustvuje sve vreme operacije katarakte zajedno sa oftalmologom. Pred samu operaciju oko koje se operiše anestezira se kapima i proširi zenica. Tokom intervencije pacijent komunicira sa doktorom, čuje šta se dešava, ali ne oseća nikakav bol. Ukoliko oseti bol tokom operacije, odmah to treba da kaže doktoru.

Na dan operacije

Ukoliko pacijent redovno uzima lekove to treba da učini i na dan kada očekuje intervenciju. Dva sata pre intervencije ne sme jesti niti piti. Ne treba jesti ništa slatko i alkohol izbegavati 24 sata pre operacije. Treba poneti atlet majcu, donji deo pidžame ili trenerke i obezbediti pratnju i prevoz na dan operacije, kao i za sutrašnju kontrolu.

Posle operacije

Svaki pacijent odleži još pola sata, da se odmori, a potom ide kući. Operisano oko mu je prekriveno plastičnom školjkom sa kojom će spavati, zbog zaštite. Školjku skida samo kada stavlja kapi po instrukcijama koje daje doktor. Kod kuće se treba opustiti i odmarati, slobodno se može jesti i gledati televizija. Dan posle operacije dolazi se na prvu kontrolu u zakazano vreme! Normalno je da pacijent posle intervencije oseća blago grebuckanje i nelagodnost u oku. Takođe, može imati zableštanja na izvoru svetlosti i oko može biti blago crveno. Svi ovi simptomi su normalni i postepeno nestaju narednih nekoliko dana, dok se oko sasvim oporavi.

Rezultati operacije zavise i od pacijentove discipline u primeni propisane terapije.

Važno!

Bitno je znati da ne treba:

 • Dirati ili trljati oči rukama;
 • Ne dozvoliti da u oko uđe: voda, sapun i šampon u narednih 7 dana;
 • Ne umivati se narednih 7 dana;
 • Ne podizati težak teret i ne saginjati se;
 • Ne kupati se u jezeru, reci ili bazenu u narednih mesec dana;
 • Izbegavati zadimljene prostorije, gužvu u gradskom prevozu;
 • Ne šminkati se niti koristiti maskaru narednih mesec dana;
 • Najvažnija napomena za sve koji operišu kataraktu je da ne trljaju oči

Dr Vesna Jovanović govori o operaciji katarakte na radiju Studio B