YAG kapsulotomija

YAG laser kapsulotomija

YAG kapsulotomija je laserska intervencija koja se može obaviti nekoliko meseci posle operacije katarakte. Prilikom operacije katarakte uklanja se zamućeno sočivo i implantira se intraokularno, veštačko sočivo u kapsularnu vrećicu. Implant stoji na mestu uz pomoć kapsule sočiva. Ova kapsula se može, nakon nekoliko nedelja, meseci ili godina posle operacije, zamutiti i naborati, tako da prouzrokuje zamagljen vid. To stanje naziva se zamućenje zadnje kapsule sočiva ili sekundarna katarakta. Yag laserom obavlja se zadnja kapsulotomija, tj. napravi se mali centralni otvor na kapsuli. Ovaj otvor omogućava nesmetan prolazak svetlosti i time vid ponovo postaje jasan.

Procedura

Intervencija se obavlja u ambulanti i traje par minuta. Prethodno je potrebno proširiti zenicu ukapavanjem midrijatika. U toku intervencije oftalmolog može koristiti specijanu lupu koju će prisloniti na oko.

Posle intervencije možete se vratiti svojim normalnim aktivnostima, uključujući i vožnju. Oftalmolog će Vas posavetovati u vezi terapije koju treba da koristite nedelju dana. Posle 24 sata trebalo bi da primetite oporavak vidne oštrine, osim u slučaju nekih drugih problema na oku.

Moguće komplikacije

Kao i kod svake intervencije, i kod yag kapsulotomije postoje mogući rizici i komplikacije.

  • Može se javiti ablacija mrežnjače (odlubljenje). Simptomi su “siva zavesa” pred okom koja leluja u vidnom polju, kao i opacitati ili “mušice”. Trebalo bi da se odmah obratite oftalmologu ako primetite ove simptome
  • Nakon intervencije može doći do porasta intraoklularnog pritiska
  • Intraoklularni implant se može pomeriti iz ležišta
  • Može doći do oticanja konjunktive (u tom slučaju koriste se steroidne kapi)

.