• Dr Jonathan Lake
  Masterclass edukacija

  Zadovoljstvo susreta s kolegama

  Naši oftalmolozi i njihove kolege iz zemalja u okruženju koji su i ranije dolazili na Masterklass edukacije dobro poznaju dr Jonathana Lakea, oftalmologa hirurga iz SAD ... →

  dr-lake Naši oftalmolozi i njihove kolege iz zemalja u okruženju koji su i ranije dolazili na Masterklass edukacije dobro poznaju dr Jonathana Lakea, oftalmologa hirurga iz SAD, koji radi u Brazilu, svetskog eksperta za kataraktu. Susret sa Beogradom i kolegama u ovom gradu za njega su zadovoljstvo. Ocenjujući Masterclass V on kaže:

  Ovde govorimo o vrlo naprednim tehnologijama, nešto što još uvek mnogi lekari ne primenjuju, a u svetu je ogroman korak. U vašoj zemlji je dr Jankov glavni donosilac lepih vesti o novostima
  u oftalmologiji. U mojoj oblasti, operaciji katarakte, glavna novina je kvalitet rezultata vidne oštrine na daljinu i na blizinu. Imamo sve veći broj pacijenata danas koji posle intervencije više ne moraju koristiti naočari za bilo koju svoju aktivnost. U svetu je sada fokus u oftalmologiji na pravovremenoj kontroli vida i oka, kako bi se bilo koji poremećaj otkrio i lečio u začetku.

  Prevencija je u svim oblastima najvažnija. Recimo za cross – linking, mogu se izbeći kasnije procedure koje nose skupe troškove, kao što je transplantacija rožnjače. U tretmanu katarakte i presbiopije takođe je važno blagovremeno otkriti problem, jer se ranijom intervencijom mogu izbeći komplikacije, loš vid i nepotrebni troškovi koji bi, kada se problem zapusti, morali da se pojave. O tome da li rado govori kolegama na kongresima i simpozijumima, dr Lake kaže:

  To je najbolji deo mog posla, jer svako ima svoje viđenje i lepo je podeliti razmišljanja, dileme kada ih ima, ili uspehe sa kolegama.

 • Nemanja Velikić
  Mogućnosti refraktivne hirurgije

  Svet bez naočara

  Bez naočara ili sočiva nije mogao i verovao je da leka nema. Danas zna da ima i kakve su nijanse boje u očima dragih prijatelja. Za dobrog novinara najvažnije je da j ... →

  Bez naočara ili sočiva nije mogao i verovao je da leka nema. Danas zna da ima i kakve su nijanse boje u očima dragih prijatelja. Za dobrog novinara najvažnije je da je samouveren u svakom trenutku. Takav i jeste Nemanja Velikić, spreman da u svakom času gledaoce informiše o temama iz zdravstva. Ali, jedna tema je za njega sve do nedavno bila tabu.

  Svet bez naočara

  Optička pomagala su bila sastavni deo mog života 20 godina. Kažem pomagala, jer sam naizmenično nosio kontaktna sočiva i naočare. Bez njih nisam mogao da zamislim dan. Najteže je bilo u nižim razredima osnovne škole. U to vreme nisu postojala plastična stakla, pa sam često lomio naočare. Bio sam mali za sočiva. Svaki odlazak na letovanje ili zimovanje podrazumevao je adaptaciju, ulazak u vodu, bazen ili zimi skijanje uključivali su i naočare. Zbog posla ispred kamere, često sam imao nelagodnosti i zebnju da će mi se sočivo pomeriti tokom čitanja ili ispasti, kaže Nemanja Velikić.

  Prvi put se upoznao s mogućnostima refraktivne hirurgije pre desetak godina. Tada nije bio u prilici da se podvrgne toj intervenciji.

  Neki od lekara su mi govorili da je moj problem nemoguće sanirati bilo kakvom intervencijom i da prihvatim da je tako kako je. Počeo sam polako da gubim nadu da ću ikad moći da gledam bez pomagala. U kratkom vremenskom intervalu čuo sam dve priče od ljudi koji nemaju nikakvih dodirnih tačaka, sem da ih je operisao doktor Mirko Jankov. Pričali su mi koje je uspehe imao kod nas i u svetu, i koje je teške slučajeve rešio.

  Poželeo sam lično da upoznam doktora i već prilikom prvog rukovanja znao sam da je to to. Doktor Jankov zrači stručnošću, profesionalizmom i poverenjem. Kad imate nečeg vrlo malo, bojite se da biste mogli ostati i bez toga. Lekar osim stručnosti mora da poseduje i to nešto da biste mu prepustili to svoje „malo”. Baš to sam osetio kod dr Jankova, objašnjava Nemanja.

  Od same intervencije novinar se nije plašio, mada je postojala neizvesnost kako će sve izgledati, da li će odmah videti, kada će naočare postati prošlost… U vreme dok se premišljao da li uopšte ikad da ode na ovakvu intervenciju, straha je i bilo, ali trenutak odluke odneo je strah.

  Zahvaljući medicinskom osoblju LaserFocusa, od samog ulaska u mračnu sobu i preoperativne pripreme osećate se kao da ste u gostima kod najboljih prijatelja. Ambijent i atmosfera koja vlada u LaserFocusu, pa čak i u hirurškom bloku, nisu ni nalik bolnici. Nakon 15 minuta pripreme ulazite u salu gde vas očekuje tim dr Jankova. Sama intervencija traje nekih pet minuta i doslovce nema ni B od bola. Jedino je prisutan prijatan osećaj vlaženja. Od ustajanja s operacionog stola pokušavam da pronađem pojam koji bi opisao taj osećaj i … ne pronalazim ga. Neka bude da je kristal, ono što je najpribližnije kvalitetu vida koji sad imam. Koliko mi prija promena, govori to da se osećam kao da nikad nisam ni nosio naočare.

 • Bojana Lilić
  Novinar i voditelj TV Pink

  Nov život sa sjajem u očima

  Od detinjstva je naučila da bez naočara i sočiva ne može. Sada se uverila da može i uživa u svom bistrom pogledu. Iz večeri u veče ulazi u naše domove, da nam po ... →

  Od detinjstva je naučila da bez naočara i sočiva ne može. Sada se uverila da može i uživa u svom bistrom pogledu.

  Bojana LilićIz večeri u veče ulazi u naše domove, da nam poželi dobro veče. Dok pozdravlja gledaoce TV Pink, prenoseći im najaktuelnije vesti iz zemlje i inostranstva, Bojana Lilić pleni lepotom, otmenošću i stilom. Svojevremeno Bojana je bila birana za jednu od tri najlepše TV voditeljke, a s pravom se može reći da njene izrazito lepe oči zrače neodoljivim sjajem. Niko ne bi pomislio da je Bojana ikada imala problema s vidom.

  Od detinjstva sam naučila na naočare, a posle i sočiva, nosim ih od svoje četrnaeste godine. Prihvatila sam to, jer drugog rešenja nije bilo, samo nada da će se to u nekom trenutku promeniti. Kada sam počela da radim na televiziji, počeli su prilično česti problemi, od konstantno crvenih očiju, i mučenja sa čestim zapalenjima. Kako su se pojavljivale savršenije generacije sočiva, ja sam ih menjala, od tvrde verzije, koju sam, u startu odbila, jer nije bila odgovarajuća za moje oko, do mekih sočiva koje sam menjala dnevno. Mogućnost da laserski koriguje dioptriju obradovala je lepu mladu Bojanu. Za refraktivnu hirurgiju koja je može laserom osloboditi nošenja sočiva čula je pre više godina.

  Priznajem da sam bila vrlo uplašena jer nisam poznavala proces intervencije, nisam se usuđivala da se odlučim na taj korak. Strepela sam da je greška moguća i da ću verovatno napraviti sebi još veći problem. Dioptrija od -7 i sočiva su bila moja stvarnost i bila sam spremna da ih nosim ceo život. U jednom trenutku sam shvatila da treba barem da čujem stručnjake i dam šansu svojim očima.

  Po preporuci prijatelja, takođe lekara oftalmologa, došla je u Centar za mikrohirurgiju oka LaserFocus i upoznala dr Mirka Jankova i osoblje klinike.

  Doktor Jankov mi je pristupio kao prijatelju, neposredno, predstavio svaki korak operacije, sve pogodnosti i prednosti zahvata i tako me opustio i ulio sigurnost koja mi je bila neophodna. Prijatno me iznenadilo i to što sam tamo srela sjajan tim, svo osoblje klinike je bilo apsolutno profesionalno, veoma ljubazno i spremno da u svakom trenutku odgovori na svako moje pitanje. Atmosfera i uslovi za pacijenta u klinici su veoma prijatni, što je takođe važno kada želite poverenje i sigurnost u tako važnoj operaciji. Nijednog trenutka se nisam plašila intervencije. Nakon detaljnog pregleda koji je uključivao precizne analize i merenja, i razgovora sa dr Jankovim, tačno sam znala šta će se dešavati na operacionom stolu, i kako će teći sama intervencija, tako da mesta strahu nije bilo, kaže Bojana.

  Nedelju dana pre intervencije, da bi se oko odmorilo i pripremilo, prestala je da nosi sočiva, pa je koristila naočare. Na sam dan operacije, sat vremena pre stigla je u LaserFocus. Dobila je anesteziju u vidu kapi, i nakon toga je počela operacija.

  Sama intervencija je bezbolna, i apsolutno nije nelagodna. Doktor Jankov me je pričom vodio kroz ceo tok, i posle 17 sekundi na jednom oku, i 20 sekundi na drugom, intervencija je bila gotova. Dobila sam naočare za sunce, i nakon dogovora o kontrolnom pregledu, prošetala do kuće. Moj život se suštinski promenio, mogu slobodno da kažem da od intervencije živim novi život, lakši, lepši, moje oči su apsolutno zdrave, svoj posao radim sa lakoćom i sigurnošću, a porodica vidi sjaj u očima koji znači zadovoljstvo i sreću. Još jednom, veliko hvala dr Jankovu i osoblju klinike LaserFokus, na novom životu i novim očima.

  Bojana Lilić – novinar i voditelj TV Pink

 • Marina Hasson
  LASIK, Toronto

  LASIK intervencija

  “Srečna sam da mogu da priložim jedno malo drugačije “svedočenje” o mom iskustvu sa LASIK intervencije u klinici LaserFocus u Beogradu i o Dr. Jankov Mirku. ... →

  “Srečna sam da mogu da priložim jedno malo drugačije “svedočenje” o mom iskustvu sa LASIK intervencije u klinici LaserFocus u Beogradu i o Dr. Jankov Mirku.

  Marina Hasson

  Već 15 godina živim u Torontu (Kanada), a naočare sam nosila dugih 28 godina. Sto zbog jednog incidenta ‘stranog tela u oku’ koji je rešen u hitnoj sluzbi kada sam bila mala, što zbog filma “Paklena Pomorandža” Stenli Kjubrika (znam, znam kako to sad zvuči!), tek nisam nikad ni pokusala da nosim sočiva… Čak i sminkanje ili upadanje trepavice u oko za mene je umeo da bude ‘incident’. Predpostavljam da to mora da se zove nekom fobijom… U svakom slučaju okviri najboljih dizajnera su mi baš tih poslednjih 15 godina olakšavali ‘tegobu’ nošenja naočara, doslovce svakog budnog trenutka.

  Pomisao na LASIK mi nije padala na pamet, upravo zbog tih, iako samo minuta, kako sam se informisala, gde sam ja budna, oko otvoreno i intervencija se odigrava uz moju punu svesnost… to jednostavno nije dolazilo u obzir!

  Momenat odluke je došao lako i samo iz jednog razloga: Mirko Jankov, moj najbolji školski drug koga znam od njegove šeste godine, sa kojim sam bezmalo, sedela u klupi 12 godina osnovne i srednje skole, je postao svetski ekspert za LASIK i u Beogradu otvorio kliniku LaserFocus. Nekoliko razgovora telefonom i Skype-om, odagnali su i poslednju sumnju. Stižem…

  Kako je fantasticno imati perfektan vid odmah po operaciji, koliko je ceo Laser Focus tim ispred svog vremena i po stavu prema pacijentu, po najnovijim dostignucima tehnike koju poseduju, po strucnosti i prijateljskom ophodjenju, to će svako drugo ‘svedočenje’ potvrditi. To je “svetski” tim, koji bi lako mogao da se nadje u Torontu, Njujorku, Parizu i da i dalje bude bolje uhodan od mnogih. Primera radi moj suprug je imao LASIK intervenciju samo mesec dana pre mene, u klinici u Torontu koja vodi računa o vidu bejzbol tima Toronto Blue Jays kao i hokej tima Toronto Maple Leafs. Videvši kakav tretman imaju pacijenti u toj elitnoj kanadskoj klinici, LaserFocus bi po mom misljenju, sa lakoćom osvojio prvo mesto ako bih uporedila sve faze koje pacijent prođe od pre-op pregleda, preko same intervencije pa do post-op oporavka i pregleda. Ali, sve ste to već čuli od drugih zadovoljnih pacijenata.

  Ono ‘novo’ što moja priča donosi je kako je Dr.Mirko Jankov od malih nogu bio perfekcionista – dečak zainteresovan za nauke, naprosto očaran fizikom, posebno kada smo učili o geometrijskoj optici. Moram da napomenem da smo i u oglednoj Osnovnoj Skoli “Vladislav Ribnikar” i kasnije u Osmoj (danas Trecoj) Beogradskoj gimnaziji, uvek imali neke zastrašujuce profesore fizike. I dok smo mi, obični odlikaši strepeli od te nastave (Biljana Milinković, nadam se da čitate ove redove!), Mirko je bio onaj đak što je pitao i zapitkivao da sazna ne više, nego baš SVE na temu prizmi, anatomije oka, prelamanja svetlosti, često dodajuci ono što je sam negde pročitao i naučio… Da, i naši profesori su bili u čudu!

  Uz to, svaki dan, posle odrađenog domaćeg, naših horskih proba, vežbanja vazdusnom puškom ili maratonskih tura preferansa, nekoliko sati bi bilo posvećeno vežbanju gitare.

  Zato i nije čudno sto je danas, Dr.Mirko Jankov svetski priznati lekar specijalista, siguran u sebe, svestran, zanimljiv sagovornik a uz sve to jedan prijatan, normalan covek, divan muz i odličan tata, koji opet ima vremena, znanja, strpljenja da se sa vama i vašim vidom ophodi kao da ste jedini na svetu… Svo njegovo znanje i godine istraživanja, objavljeni naučni radovi, unapređivanja tehnike, tehnologije, svestranost, posvećeni su u potpunosti vama i vašem zdravlju – po meni, to je najvaznije znati kada nekome poveravate svoj vid.

  Zbog svega ovoga, za mene je najsnažniji utisak sa LASIK-a, ostavila sama intevencija:

  Posle godina tog nelagodnog straha od stranog tela u oku i intervencije, LaserFocus tim obavlja sve neophodne preglede i merenja u pred-operativnoj fazi. Tada bar dva puta čujete detalje procedure, koji od komplikovane nauke polako postaju familijarna tema. Obučena u ‘zaštitnu kecelju’ od glave do pete kako se ne bi kompromitovala ‘čistoca’ u toku intervencije, sedeći u udobnim kožnim foteljama, dobijam 2 kapi očnog anestetika i od Dr.Tine Mraković po treći put, do u detalje saznajem o toku LASIK intervencije. Ona jednim znalačkim ali humanim i prilicno duhovitim tonom odgovara na moja i pitanja još dva pacijenta koji spermno čekamo da korigujemo vid. Već tu za mene prestaje svaka panika i znam da je to jedna od najboljih odluka koju sam ikad donela.

  Ipak, ‘šlag na torti’ je sama intervencija, koja ne samo što ne boli, nego je do te mere očekivana (pošto pacijent stiže pripremljen) da kada Dr.Jankov jednim polušapatom najavi šta se u tom trnutku dešava, vi ste svedok da se sve odigrava po protokolu, bez ikakvog manjka komfora, bez bola, bez straha. I onda saznajem da je desno oko korigovano i tokom iste procedure sa leve strane, jedino o cemu razmisljam je da smo u Beogradu (a i Sarajevu, Budvi i Sao Paolo-u) privilegovani jer imamo među nama vrhunskog eksperta, fenomenalnog karaktera i isto tako dobre profesionalne reputacije. Sve u svemu, uz rođenje moja tri sina, ovo je svakako jedan od životno važnih i divnih iskustava. Drugim rečima, da je LASIK sport, okupljali bi smo se ispred Skupštine za ‘doček’ Dr.Mirka Jankova.”

 • Anica Dobra
  LASIK, Beograd

  Iskustvo sa LASIK intervencijom

  Ideju da bih svoj vid mogla da korigujem laserskim putem dobila sam još pre par godina, ali sam sebi dala vremena da prethodno saznam što više o tome, između ostalog ... →

  Anica DobraIdeju da bih svoj vid mogla da korigujem laserskim putem dobila sam još pre par godina, ali sam sebi dala vremena da prethodno saznam što više o tome, između ostalog i da li sam uopšte “kandidat” za ovu vrstu intervencije, da saznam tačno koji su rizici, a koji rezultati, koji su vodeći stručnjaci na ovom polju i koje su mogućnosti.

  Kako ništa nije slučajno, tako sam u prolazu, od poznanice čula za ime dr Jankova i posle Internet pretrage našla podatke o klinici i tog momenta rešila da odem na pregled. Već sutradan sam se oprostila od naočara za čitanje! Celo to iskustvo za mene je bilo potpuno fascinantno, naučna fantastika u najboljem smislu te reči! U mom slučaju je odrađena intervencija samo na desnom oku. Volela bih da naglasim da se sve dešava jako brzo, vrlo jednostavno i bez ikakve misterije za nas laike, s obzirom da dr Jankov u toku te operacije od svega par minuta najnormalnije komunicira sa pacijentom.

  Po pravilu, postoperativni tok prođe čak nezapaženo, jer je sreća postignutim rezultatom primarna!Ja sam zadovoljna, ne, ja sam prezadovoljna što sam naišla na kliniku koja radi temeljno i po najvišim svetskim standardima, uključujući kako “mozak” LaserFocus Centra, Mirka Jankova, tako i njegove kolege i ljubazne saradnike koji u velikoj meri doprinose ovom sjajnom utisku!

  Anica Dobra, LASIK, Beograd