15.05.2020.
Kada je najbolje vreme za operaciju katarakte?

Pravi trenutak za operaciju proceniće lekar. Opšti je savet da se katarakta uklanja onda kada počne da smeta ustaljenom životu i radnim sposobnostima. Savremene, komforne operacije ne podrazumevaju da katarakta treba da “sazri” pa tek onda da se operiše.

11.05.2020.
Da li za operaciju treba čekati da katarakta „sazri“?

Ne mora, može se operisati u bilo kom stadijumu. Katarakta nije urgentno stanje u oftalmologiji, pa ne postoji stepen hitnosti za operaciju. Uglavnom se operiše kad se pacijent odluči, odnosno kad mu katarakta smeta u svakodnevnim aktivnostima: čitanju, vožnji, gledanju televizije, šetnji.

08.05.2020.
Koji su simptomi katarakte?

U početku lošiji zamagljen vid, rasipanje svetla, naročito noću. Ukoliko katarakta napreduje, vid može da postane prilično loš tako da ometa obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

03.05.2020.
Koliko dugo traju pripreme, koliko operacija katarakte a koliko oporavak?

Operacija traje desetak minuta. Priprema je prilično obimna i detaljna da bi se predupredile komplikacije koje se mogu predvideti pažljivim predoperativnim pregledom. Oporavak zavisi od vrste operativne tehnike i vrste anestezije koja se koristi. U „LaserFocus-u” koristimo ultrazvučno otklanjanje katarakte i kapljičnu anesteziju, pa naši pacijenti posle nekoliko sati sasvim korektno vide.

26.04.2020.
22.04.2020.