Toplo bih preporučila svim ljudima ovaj zahvat i pomenute stručnjake

Godine 2010. zbog jakih I učestalih glavobolja odlučila sam uraditi nalaze, između ostaloga, planirana je i poseta oftalmologu. Tada mi je rečeno da imam dioptriju, i to samo na uglu levog oka, uz objašnjenje da je ovakva pojava dioptrije jako rijetka u svijetu. Nosila sam naočale pune dvije godine, a glavobolja je bila manja. Međutim, glavobolje su se opet počele vraćati, a ja sam se javila na ponovnu kontrolu zbog istog povoda kao i prvi put. Kako nisam dobila zadovoljavajuće odgovore, odlučila sam zatražiti za drugo, pa i treće mišljenje.

Na svu sreću, doktorica Baralić me je uputila u ordinaciju dr. Sefić na potrebne pretrage. Urašena mi je tomografija i otkriven keratokonus. Nikada ranije nisam čula za taj pojam. U razgovoru sa izuzetno ljubaznom doktoricom Sanjom Sefić, saznala sam osnovne informacije o ovoj bolesti. Bila sam u šoku, jer sam odjednom saznala da imam bolest oka, a ne dioptriju. Uz podršku svoje porodice, tima u ordinaciji Sefić, ali i zahvaljujući video isečcima dr. Jankova, upoznala sam se sa pojmom keratokonus, o načinu lečenja, samom toku operacije i posljedicama, odnosno, postoperativnom toku. Odmah sam se odlučila za operaciju koja je zakazana za mjesec jul 2012 godine. Dr Jankov i dr Sanja Sefić su uz svu profesionalnost i ljudskost priveli operaciju kraju. Redovne kontrole su i danas u toku, postoperativna faza je prošla u najboljem redu.

Trenutno se borimo sa navikavanjem na nova sočiva i ide nam jako dobro. Saznala sam da su slučajevi keratokonusa prilično česti, no, zahvaljujući zahvatu Cross linking uspješno se zaustavlja dalji razvoj bolesti. Upoznala sam još nekoliko osoba koji su podvrgnuti istom zahvatu, i u njihovom slučaju nije bilo nikakvih komplikacija, i svi su prezadovoljni urađenim. Šta više, postali smo jako dobri prijatelji, a sa doktoricom funkcioniramo kao porodica. Toplo bih preporučila svim ljudima ovaj zahvat i pomenute stručnjake, je tek kad imate problem sa vidom, postajete istinski svjesni koliko je dragocjen, a prepuštajuči se iskusnim rukama dr Jankova i dr Sanje, nema mjesta brizi.

Samra Gundija, Cross linking, Bosna i Hercegovina