Zadovoljstvo susreta s kolegama

dr-lake Naši oftalmolozi i njihove kolege iz zemalja u okruženju koji su i ranije dolazili na Masterklass edukacije dobro poznaju dr Jonathana Lakea, oftalmologa hirurga iz SAD, koji radi u Brazilu, svetskog eksperta za kataraktu. Susret sa Beogradom i kolegama u ovom gradu za njega su zadovoljstvo. Ocenjujući Masterclass V on kaže:

Ovde govorimo o vrlo naprednim tehnologijama, nešto što još uvek mnogi lekari ne primenjuju, a u svetu je ogroman korak. U vašoj zemlji je dr Jankov glavni donosilac lepih vesti o novostima
u oftalmologiji. U mojoj oblasti, operaciji katarakte, glavna novina je kvalitet rezultata vidne oštrine na daljinu i na blizinu. Imamo sve veći broj pacijenata danas koji posle intervencije više ne moraju koristiti naočari za bilo koju svoju aktivnost. U svetu je sada fokus u oftalmologiji na pravovremenoj kontroli vida i oka, kako bi se bilo koji poremećaj otkrio i lečio u začetku.

Prevencija je u svim oblastima najvažnija. Recimo za cross – linking, mogu se izbeći kasnije procedure koje nose skupe troškove, kao što je transplantacija rožnjače. U tretmanu katarakte i presbiopije takođe je važno blagovremeno otkriti problem, jer se ranijom intervencijom mogu izbeći komplikacije, loš vid i nepotrebni troškovi koji bi, kada se problem zapusti, morali da se pojave. O tome da li rado govori kolegama na kongresima i simpozijumima, dr Lake kaže:

To je najbolji deo mog posla, jer svako ima svoje viđenje i lepo je podeliti razmišljanja, dileme kada ih ima, ili uspehe sa kolegama.