Nov život sa sjajem u očima

Od detinjstva je naučila da bez naočara i sočiva ne može. Sada se uverila da može i uživa u svom bistrom pogledu.

Bojana LilićIz večeri u veče ulazi u naše domove, da nam poželi dobro veče. Dok pozdravlja gledaoce TV Pink, prenoseći im najaktuelnije vesti iz zemlje i inostranstva, Bojana Lilić pleni lepotom, otmenošću i stilom. Svojevremeno Bojana je bila birana za jednu od tri najlepše TV voditeljke, a s pravom se može reći da njene izrazito lepe oči zrače neodoljivim sjajem. Niko ne bi pomislio da je Bojana ikada imala problema s vidom.

Od detinjstva sam naučila na naočare, a posle i sočiva, nosim ih od svoje četrnaeste godine. Prihvatila sam to, jer drugog rešenja nije bilo, samo nada da će se to u nekom trenutku promeniti. Kada sam počela da radim na televiziji, počeli su prilično česti problemi, od konstantno crvenih očiju, i mučenja sa čestim zapalenjima. Kako su se pojavljivale savršenije generacije sočiva, ja sam ih menjala, od tvrde verzije, koju sam, u startu odbila, jer nije bila odgovarajuća za moje oko, do mekih sočiva koje sam menjala dnevno. Mogućnost da laserski koriguje dioptriju obradovala je lepu mladu Bojanu. Za refraktivnu hirurgiju koja je može laserom osloboditi nošenja sočiva čula je pre više godina.

Priznajem da sam bila vrlo uplašena jer nisam poznavala proces intervencije, nisam se usuđivala da se odlučim na taj korak. Strepela sam da je greška moguća i da ću verovatno napraviti sebi još veći problem. Dioptrija od -7 i sočiva su bila moja stvarnost i bila sam spremna da ih nosim ceo život. U jednom trenutku sam shvatila da treba barem da čujem stručnjake i dam šansu svojim očima.

Po preporuci prijatelja, takođe lekara oftalmologa, došla je u Centar za mikrohirurgiju oka LaserFocus i upoznala dr Mirka Jankova i osoblje klinike.

Doktor Jankov mi je pristupio kao prijatelju, neposredno, predstavio svaki korak operacije, sve pogodnosti i prednosti zahvata i tako me opustio i ulio sigurnost koja mi je bila neophodna. Prijatno me iznenadilo i to što sam tamo srela sjajan tim, svo osoblje klinike je bilo apsolutno profesionalno, veoma ljubazno i spremno da u svakom trenutku odgovori na svako moje pitanje. Atmosfera i uslovi za pacijenta u klinici su veoma prijatni, što je takođe važno kada želite poverenje i sigurnost u tako važnoj operaciji. Nijednog trenutka se nisam plašila intervencije. Nakon detaljnog pregleda koji je uključivao precizne analize i merenja, i razgovora sa dr Jankovim, tačno sam znala šta će se dešavati na operacionom stolu, i kako će teći sama intervencija, tako da mesta strahu nije bilo, kaže Bojana.

Nedelju dana pre intervencije, da bi se oko odmorilo i pripremilo, prestala je da nosi sočiva, pa je koristila naočare. Na sam dan operacije, sat vremena pre stigla je u LaserFocus. Dobila je anesteziju u vidu kapi, i nakon toga je počela operacija.

Sama intervencija je bezbolna, i apsolutno nije nelagodna. Doktor Jankov me je pričom vodio kroz ceo tok, i posle 17 sekundi na jednom oku, i 20 sekundi na drugom, intervencija je bila gotova. Dobila sam naočare za sunce, i nakon dogovora o kontrolnom pregledu, prošetala do kuće. Moj život se suštinski promenio, mogu slobodno da kažem da od intervencije živim novi život, lakši, lepši, moje oči su apsolutno zdrave, svoj posao radim sa lakoćom i sigurnošću, a porodica vidi sjaj u očima koji znači zadovoljstvo i sreću. Još jednom, veliko hvala dr Jankovu i osoblju klinike LaserFokus, na novom životu i novim očima.

Bojana Lilić – novinar i voditelj TV Pink