MERILIN AJNŠTAJN optička iluzija

MERILIN AJNŠTAJN optička iluzija

Razvijena od strane Dr Aude Oliva sa Tehnološkog Instituta iz Masačusetsa (MIT), ova optička iluzija se naziva hibridna slika. Zdrave oči će videti sliku Alberta Ajnštajna i zanemariti maglovite konture Merilin Monro u pozadini.

Međutim, ukoliko ste jedna od osoba koja ne vidi poznatog fizičara i nobelovca već ste spazili sliku poznate glumice, to može značiti da imate problema sa vidom i da je vreme da posetite vašeg oftalmologa.

Izbliza, ljudske oči su sposobne da uoče fine detalje kao što su Ajnšajnove bore ili brkovi. Međutim, ukoliko povećavamo daljinu između očiju i fotografije, tako cela slika postaje zamućenija i mogućnost uočavanja detalja se značajno smanjuje.

Istraživači sa MIT već celu dekadu kreiraju ovakve i slične hibridne optičke iluzije. Oni su pokazali da se u ovu svrhu mogu koristiti i obične fotografije tako što će se posmatrati sa različitih daljina.

Dr Oliva tvrdi da ova optička iluzija pokazuje kako su naši mozgovi u stanju da uoče fine detalje u nekim situacijama, dok u drugim situacijama oči mogu razaznati širi kontekst slike.

Pogledajte ovaj video na youtube-u