MEACO 2009

Oko 3,000 vrhunskih stručnjaka iz čitavog sveta, predstavnika iz oblasti oftalmologije i refraktivne hirurgije, okupilo se na ovogodišnjem 10. Međunarodnom kongresu Bliskoistočno–afričkog saveta iz oftalmologije (10th Middle East African Council of Opthalmology International Congress – MEACO 2009) u Manami, Bahrain (Manama, Bahrain).

Pred punom salom kolega oftalmologa, stručnjaka iz celoga sveta, dr Mirko R. Jankov, šef refraktivne hirurgije najmodernijeg centra za mikrohirurgiju oka u regionu, LaserFocus i predstavnik Srbije na ovom događaju, bio je počastvovan idejom i pozivom organizatora da kao international speaker održi niz predavanja na temama Ultra B2 metode, Nove laserske tehnologije i Zbrinjavanja komplikacija u refraktivnoj hirurgiji.

Kongres, koji je trajao od 26. – 30. marta 2009, sastojao se od 74 simpozijuma, 120 naučnih obuka i velikog broja prestižnih izlaganja koji je pokrivao sve bitne oftalmološke teme, od publikacija i prezentovanja važnih studija slučajeva od strane svetski priznatih eksperata, do prikaza relevantnih laboratorijskih istraživanja sa najnovijim rezultatima u oblasti oftalmologije i refraktivne hirurgije.

Dodatna aktivnost na skupu bio je Leadership Development Program za edukaciju mladih studenata, sledeće generacije mladih oftalmologa, koji će ne samo nastaviti tradiciju svojih mentora, već i pronalaziti nove načine i metode u borbi protiv teških bolesti očiju. Za cilj ima promovisanje transparentnosti odgovornosti ličnog i profesionalnog aspekta između lekara i pacijenata, ljudima kojima je njihova pomoć neophodna.

Dr Jankov ističe: „Biti odličan lekar nije samo pitanje vođstva i rada već i iskrene komunikacije koju ostvarujete sa svakim pacijentom tokom čitave procedure pregleda i intervencija. Saslušati pacijenta, biti tu za njega i preneti mu informaciju na pravi način, to je ono što čini jednog stručnjaka uspešnim u svom poslu.