Masterclass IV o novim tehnologijama i astigmatizmu

masterclass-4

U Beogradu je 22. juna 2012. godine održan četvrti po redu Masterclass u organizaciji LaserFocus Centra za mikrohirurgiju oka. Tema ovog eminentnog skupa su bile nove tehnologije u hirurgiji prednjeg segmenta oka, a poseban akcent ovog puta je stavljen na astigmatizam i njegova rešenja.

U ime domaćina učesnike MasterclassIV pozdravio je dr Mirko R. Jankov. Uvodnom predavanju prof. dr Fernande Florentino Fernandez Jankov o izgradnji kvaliteta usluga u oftalmologiji izazvalo je izuzetno interesovanje i pozdravljeno burnim aplauzima. Kolege su veoma cenile i predavanje dr Elene Matić o ergooftalmologiji, kao i iscrpnu studiju dr Delević iz „Oculusa” o korigovanju astigmatizma RGP i hibridnim kontaktnim sočivima.

Miloš Obradović je govorio o značaju prezentovanja informacija u savremenim medijima, o koncepciji veb-sajta i sadržajima koji bi trebalo da ga približe pacijentima.

O podacima koji moraju da vode lekara u izboru najboljeg hirurškog postupka kojim će rešiti problem, šta je sve presudno za izbor metode i koraka intervencije, kolegama je govorio dr Mirko Jankov, ističući koliko su savršene najnovije generacije lasera i koliko je ipak presudno iskustvo lekara koji će rukovoditi dijagnostičkim aparatima i samim postupkom primene tog lasera.

Moderna intraokularna sočiva bila su tema dr Džonatana Lake (Jonathan Lake), oftalmologa svetskog glasa iz Brazila, koji je izneo i iskustva iz svoje bogate hirurške prakse.

Masterclass je pratilo oko 180 lekara iz Srbije i zemalja u okruženju. Poučen ranijim iskustvom, organizator se opredelio za manji broj učesnika, kako bi bilo više vremena i mogućnosti za pitanja i razmenu iskustava. Pokazalo se da su oftalmolozi iz primarne zaštite i te kako zainteresovani za razmenu iskustava iz prakse.

Ovaj skup kontinuirane medicinske edukacije doneo je 14 KME bodova predavačima i 7 slušaocima.