LaserFocus i u Švajcarskoj

LaserFocus i njen direktor dr Mirko Jankov, od novembra 2019. uveli su stalnu saradnju sa uglednim švajcarskim oftalmološkim institutom u Cirihu, na čelu sa cuvenim dr Theom Seiler-om što je veliko priznanje za kliniku i srpsku oftamologiju.

Kontakt i povremena saradnja već traju godinama, a prapočeci datiraju iz 1999.godine sa Kongresa u Brazilu o tada revolucionalnoj novoj metodi Crosslinkinga/ učvršćavanja rožnjače kod keratokonusa, gde su se naš i švajcarski stručnjak upoznali.

LaserFocus od novembra i u Svajcarskoj

“Specijalizirao sam u Brazilu 2000. godine, da bih naredne 2001. proveo novih godinu dana kod dr Zajlera dok je bio na univerzitetu u Cirihu. Tamo sam, osim te metode, savladao i korigovanje dioptrije nepravilnih rožnjača, aberacije, tomografski vođeno korigovanje dioptrije i puno toga što sam primenjivao narednih 20 godina radeći svuda po svetu. Tako sam bio konsultant za WaveLight, firmu koja proizvodi lasere. Bilo je 20 nas – u tzv. “Beta grupi”, a prof. Seiler je bio tzv. “Alfa- oftalmolog”. Prikupljali smo informacije iz sveta sa terena o problemima sa kojima se suočavamo i mi i sve druge kolege, da sagledamo koja su moguća rešenja, pa smo o tome raspravljali i razmatrali u našoj “kuhinji”. Ja sam konkretno predlagao poboljšanje softvera i hardvera. Tu sam najviše sarađivao sa prof. Seiler-om, naučio i navikao se na njegov način rada. Tada sam savladao i to kako se konkretni problemi na terenu mogu pretočiti u neka rešenja, kao i način da se laseri tim povodom usavrše. Paralelno smo pisali radove i održavali kurseve za buduće refraktivne hirurge. Kasnije je prof. Seiler uz puno buke u javnosti, napustio Univerzitet, kao jedini redovni profesor koji je to uradio – kaže dr Jankov. Od tada njih dvojica neprestano sarađuju i bez obzira na prihvaćen savet mnogo iskusnijeg kolege o tome da se treba fokusirati na područje Srbije, puno puta su razgovarali o trajnijem zajedničkom radu u Švajcarskoj. -Konačno, prošle godine mi je rekao da je došao pravi trenutak u smislu “sad ili nikad”. Tako sad pišemo jednu knjigu zajedno, od novembra sam počeo i da primam pacijente pa već sada teče period upoznavanja na novom terenu koji će trajati oko tri godine” – dodao je dr Jankov. Prema njegovim rečima, čuveni profesor je napunio 70 godina i ima sina u uzletu karijere, koji je tek zavrsio specijalizaciju, takođe fantastičnog i kao osobu i kao mladog naučnika. Međutim, dr Jankov je tu spona i veza koja služi da se to znanje prenese kako valja, pre svega u praktičnom delu.

VELIKA PREDNOST ZA NAŠE LJUDE U INOSTRANSTVU

Naši ljudi u Švajcarskoj mogu konačno da se obrate nekom „svom“ doktoru, da vide ime dr Jankov na sajtu i tamo da odlaze na kontrole. -Jednostavno, oni ne žele tamo da se operišu jer se ne osećaju sigurno po pitanju jezika i više vole da dođu ovde, pa se vrate a tamo nema ko da ih prati i kontroliše. U Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji… Srbi su veoma brojna populacija stranaca i nalaze se čak na drugom mestu po brojnosti, odmah iza Nemaca. Kada se tome pridodaju bivši sunarodnici iz ex-Yu (Bosna, Hrvatska, C.Gora…) zaista ih ima puno-ističu u LaserFocusu. Takođe, s obzirom da dr Mirko Jankov odlično govori i portugalski i španski jezik (a ova populacija je takođe brojna u Švajcarskoj i susednim zemljama), to je prilika za još veću i ozbiljniju saradnju na ovim područjima: Šansa da dobiju vrhunski tretman, sa vrhunskom tehnologijom na maternjem jeziku, što je sjajna privilegija.

Sve informacije u vezi zakazivanja pregleda i operacija možete dobiti na sledećoj adresi:

  • IROC – institut für Refraktive und Ophthalmo-Chirurgie
  • Stockerstrasse 37
  • 8002 Zürich – CH
  • Telefon: +41 (0) 43 488 38 00
  • www.iroc.ch
  • E-mail: info@iroc.ch