Kako olakšati alergijske simptome

Kako olakšati alergijske simptome

Prolećne suze

Crvenilo, svrab i suzenje očiju, natečeni kapci, kijanje i curenje nosa – znak su alergijskih reakcija. To se oči “bore” protiv alergena. Najčešće ih nose polen, plesni i grinje, ali i neki kozmetički proizvodi ili kapi za oči. Reakcija na određenu hranu ili ubod pčela ili drugih insekata, po pravilu nemaju jakog uticaja na oči.

Saveti za sve koji pate od očnih alergija:

“Ne trljajte oči, jer to izaziva daljnju iritaciju.

Izbegavajte alergene, kada je visoka koncentracija polena u vazduhu treba ostati u zatvorenom što je duže moguće. Na otvorenom treba obavezno sunčanim naočarama zaštiti oči. Tokom vožnje automobilom obavezno zatvoriti sve prozore.

Skinite kontaktna sočiva, na njihovoj površini zadržavaju se alergeni, pa u sezoni alergija nosite samo dioptrijske naočare, ili dnevna kontaktna sočiva.

Lekovi: za lečenje se prepisuju antihistaminici, stabilizatori membrane mastocita ili protivzapalenjske kapi za oči. Lekove uzimajte po savetu lekara, nikako na svoju ruku.

Ponekad je teško odrediti razliku između alergijskog i infekcijskog konjuktivitisa, pogotovo u razdoblju polenske groznice kada su crvene i suzne oči zajednički simptom. Ukoliko je crvenilo izraženo samo na jednom oku, tada su male šanse da se radi o alergijskom konjuktivitisu. Važno je da se odmah obratite lekaru ako osećate bol u oku, osetljiviji ste na svetlost, ako vam je oslabila vidna oštrina, jer sve to nisu simptomi alergijskog konjuktivitisa. Za razliku od bakterijskog ili virusnog konjuktivitisa, alergijski konjuktivitis se ne prenosi sa osobe na osobu.”
Dr Vesna Jovanović